De ce să bem apă Alcalină?

„Aciditatea este moarte, alcalinitatea este viaţă.”

Organismul conţine 65-70% apă. Dacă se consumă zilnic 1 l de apă, pentru a schimba integral această cantitate este nevoie de 50 de zile. Pentru a curăţa corpul de toxinele şi grăsimile acide, trebuie consumat minim 1,5-2 l de apă zilnic.

Apa alcalină ajută la eliminarea depunerilor acide acumulate.

Apa alcalină nu are valoare nutriţională sau de medicament dar, are capacitatea de a neutraliza şi lichefia deşeurile acide pentru eliminarea din organism.

La cantitatea optimă de apă consumată, nu se calculează răcoritoarele sau  berea la fel cum nu ne putem spăla cu răcoritoare sau cu bere. Apa are o funcţie importantă de curăţire a corpului – atât exterioară cât şi interioară. Suntem obişnuiţi să spălăm corpul cu 50 – 60 L de apă la exterior, dar ar fi la fel de importantă curăţirea interioară cu o apă calitativ corespunzătoare.

Toate apele în care sunt vieţuitoare (pâraie, râuri) sunt alcaline. În mediu acid nu trăiesc vieţuitoare. De exemplu dacă într-un acvariu  apa are un pH de 6 sau sub 6 peşti vor muri într-un timp scurt.

Valoarea pH-ului din sânge, se află într-un interval restrâns slab alcalin (pH 7,3 – 7,4). Dacă valoarea pH-ului sângelui, se ridică sau scade peste intervalul optim, omul se îmbolnăveşte. Deoarece sângele conţine apă într-un procent de 82%, valoarea pH-ului apei din organism trebuie menţinut slab alcalin. Celulele trăiesc în această apă şi se simt bine într-un mediu slab alcalin, ca şi peştii din acvariu. Dacă apa din organism devine acidă, celulele vor face totul să se protejeze de efectele distructive ale mediului acid şi se acoperă cu un strat de grăsime (lipoproteină).

Mai mult, când ne spălăm, folosim săpunuri alcaline. Nici mâinile pline de grăsime nu pot fi spălate cu apă rece fără săpun, care fiind alcalin dizolvă grăsimile. La fel, pentru curăţirea stomacului şi a colonului trebuie consumată apă alcalină.

 

De ce este o apă alcalină?

 

Aciditatea sau alcalinitatea unei substanţe este măsurată prin valoarea pH, simbol pentru concentraţia ionilor de hidrogen dintr-o soluţie. Scara pH (de la 1 la 14) arată starea acidă sau bazică a unei soluţii (pH 7 este neutru, sub 7 este acid, peste 7 bazic). 

 

Câtă apă alcalină se recomandată pentru consum?

 

Pentru reducerea acumulărilor de deşeuri acide o persoană de 60-70 kg trebuie să consume zilnic 1,5-2 l – cantitate  modificabilă după nevoi. Sunt cazuri când aceasta dizolvă şi elimină o cantitate mare de depuneri cauzând diaree uşoară. În acest caz nu trebuie întrerupt consumul apei, ci  continuat, deoarece după o zi scaunul se va normaliza.

Apa alcalină trebuie consumată la o jumătate de oră după servirea mesei.

 

Toţi ne străduim să rămânem sănătoşi şi să atingem o vârstă înaintată,  iar în acest scop practicăm tot felul de terapii, diete şi exerciţii, dar cred că a sosit timpul să ne lărgim viziunea şi să utilizăm apa alcalină pentru echilibrul metabolic şi pentru menţinerea sănătăţii organismului.

                                                                                       

                                                                                        Dr. Mezei Iosif