Stiaţi că...

Stiaţi că...

Recomandat de fundaţia NOVO HOMO prin campania “Viaţa sănătoasă!”

PROBLEMELE ACIDOZEI
PROBLEMELE ACIDOZEI

Organismul nostru este expus la o varietate de factori nocivi, mai ales din cauza stilului nostru de viaţă, în special alimentaţia şi consumul de băuturi inadecvate, ce nu contribuie la buna sa funcţionare.

 

Surplusul de kilograme transportate inutil de noi apare din cauza mediului intern acid. Ca mod de apărare, organismul produce celule de grăsime, pentru a ţine la distanţă acizii de organele noastre vitale.

Un organism acid, lipsit de oxigen, contribuie în mod semnificativ la apariţia alergiei. Durerea, inflamaţia, lăcrimarea, curgerea nasului, mâncărimea pielii, eczemele, sunt simptome care ne arată că organismul încearcă să scape de toxinele acide.

În cazul organismului prea acid, în care mişună tot felul de microorganisme dăunătoare simptomul cel mai important este starea de oboseală. Toxinele ce apar într-un organism cu un dezechilibru acido-bazic, împiedică absorbţia proteinelor, mineralelor şi nutrienţilor, rezultând astfel o ineficienţă a organismului de a produce enzime, hormoni şi alte sute de compuşi chimici necesari în a  produce energie celulelor.

Infecţiile din timpul copilăriei, erupţiile cutanate, aftele, inflamaţiiile urechii, amigdalitele, crampele intestinale, constipaţia sau diareea, pot fi cauzate în mare măsură de acidoza organismului matern.

Ţesuturile bolnave sunt acide, în timp ce ţesuturile sănătoase sunt alcaline. Lipsa de oxigen şi aciditatea sunt cele două feţe ale aceleiaşi monede. Prezenţa oxigenului la nivel celular şi alcalinitatea sunt la fel, cele două feţe ale celeilalte monede – celulele sănătoase fiind alcaline, celulele bolnave acide. Acidoza sprijină dezvoltarea bolii, alcalinitatea optimă contribuind la dezvoltarea celulelor sănătoase. Având în vedere că apa alcalină furnizează celulelor un mediu alcalin respectiv un surplus de oxigen, mulţi experţi sugerează faptul că prin consumul de apă alcalină se pot preveni multe afecţiuni.

Surplusul de acid se poate neutraliza prin mai multe metode, dar cea mai simplă, cea mai eficientă şi nu în ultimul rând cea mai ieftină este prin consumul de apă alcalină.

Natura chimică al unui lichid, ca şi în cazul apei potabile, de a fi acid sau alcalin este dat de valoarea "pH". Abrevierea de pH provine din cuvântul latin "potentia hydrogenii" indicând natura chimică a unei soluţii (acide sau alcaline). Aceasta este o scală de la 0-14. Zona 0-7 este acidă, adică ionii de hidrogen sunt majoritari, iar zona de la 7-la 14 este alcalină, unde ionii de hidroxil (HO-) sunt într-un număr mai mare. Valoarea de 7,35 este considerată neutră din punct de vedere al organismului.

De ce e bine ca în loc de apă minerală să se consume apă alcalină?
De ce e bine ca în loc de apă minerală să se consume apă alcalină?

Valoarea pH a apelor minerale este de obicei cuprinsă între 4 şi 5, în care dacă am introduce de exemplu câţiva peşti, aceştia ar deceda într-un timp relativ scurt. Nici celulele noastre nu pot supravieţui prea mult timp într-un mediu acid, iar organismul nu are nevoie de dioxid de carbon. Datorită faptului că organismul uman este alcătuit dintr-o colonie de celule, în cazul în care acestea se îmbolnăvesc şi organismul poate fi afectat. Alimentaţia foarte acidă şi băuturile carbogazoase dăunează foarte mult corpului.

 

Într-un corp extrem de acid avem o concentraţie mărită de ioni de hidrogen. Cu cât este mai acid ( 4 sau 5 pe scala pH-ului), cu atât este mai periculos. Acest lucru este foarte dificil de compensat cu o apă cu un pH de 7 sau cu o apă uşor alcalină de 7,5. Dacă procesul de neutralizare se efectuează cu o apă cu un nivel pH mai mare de 9, la un consum din aceeaşi cantitate de apă, se introduc de 100 de ori mai mulţi ioni de hidroxil decât în cazul apei cu nivelul pH 7. În acest fel echilibrul pH al organismului se poate restabili relativ rapid.

Cât de acid este corpul nostru?
Cât de acid este corpul nostru?

Corpul nostru funcţionează optim într-un mediu uşor alcalin, pH-ul ţesuturilor apoase fiind în jurul valorii de 7,4, menţinând totodată pH-ul sângelui constant între valorile de 7,36 – 7,40. În cazul apariţiei acidozei, acesta încearcă din răsputeri să menţină acest nivel de echilibru, astfel extrage din organism calciul, magneziul şi alte minerale, prin intermediul cărora acidoza poate fi contracarată.

 

Dacă nu este posibil, persoana se îmbolnăveşte şi poate intra chiar în comă. Prin urmare, este foarte important ca organismul nostru să fie adus într-o zonă uşor alcalină, lucru ce se poate realiza printr-un consum regulat de apă alcalină şi alimente alcaline, ce generează materii secundare bazice.

Apa alcalină detoxifică, hidratează, energizează!

De ce să bem apă Alcalină?
De ce să bem apă Alcalină?

„Aciditatea este moarte, alcalinitatea este viaţă.”

Organismul conţine 65-70% apă. Dacă se consumă zilnic 1 l de apă, pentru a schimba integral această cantitate este nevoie de 50 de zile. Pentru a curăţa corpul de toxinele şi grăsimile acide, trebuie consumat minim 1,5-2 l de apă zilnic.

Apa alcalină ajută la eliminarea depunerilor acide acumulate.

Apa alcalină nu are valoare nutriţională sau de medicament dar, are capacitatea de a neutraliza şi lichefia deşeurile acide pentru eliminarea din organism.

La cantitatea optimă de apă consumată, nu se calculează răcoritoarele sau  berea la fel cum nu ne putem spăla cu răcoritoare sau cu bere. Apa are o funcţie importantă de curăţire a corpului – atât exterioară cât şi interioară. Suntem obişnuiţi să spălăm corpul cu 50 – 60 L de apă la exterior, dar ar fi la fel de importantă curăţirea interioară cu o apă calitativ corespunzătoare.

Toate apele în care sunt vieţuitoare (pâraie, râuri) sunt alcaline. În mediu acid nu trăiesc vieţuitoare. De exemplu dacă într-un acvariu  apa are un pH de 6 sau sub 6 peşti vor muri într-un timp scurt.

Valoarea pH-ului din sânge, se află într-un interval restrâns slab alcalin (pH 7,3 – 7,4). Dacă valoarea pH-ului sângelui, se ridică sau scade peste intervalul optim, omul se îmbolnăveşte. Deoarece sângele conţine apă într-un procent de 82%, valoarea pH-ului apei din organism trebuie menţinut slab alcalin. Celulele trăiesc în această apă şi se simt bine într-un mediu slab alcalin, ca şi peştii din acvariu. Dacă apa din organism devine acidă, celulele vor face totul să se protejeze de efectele distructive ale mediului acid şi se acoperă cu un strat de grăsime (lipoproteină).

Mai mult, când ne spălăm, folosim săpunuri alcaline. Nici mâinile pline de grăsime nu pot fi spălate cu apă rece fără săpun, care fiind alcalin dizolvă grăsimile. La fel, pentru curăţirea stomacului şi a colonului trebuie consumată apă alcalină.

 

De ce este o apă alcalină?

 

Aciditatea sau alcalinitatea unei substanţe este măsurată prin valoarea pH, simbol pentru concentraţia ionilor de hidrogen dintr-o soluţie. Scara pH (de la 1 la 14) arată starea acidă sau bazică a unei soluţii (pH 7 este neutru, sub 7 este acid, peste 7 bazic). 

 

Câtă apă alcalină se recomandată pentru consum?

 

Pentru reducerea acumulărilor de deşeuri acide o persoană de 60-70 kg trebuie să consume zilnic 1,5-2 l – cantitate  modificabilă după nevoi. Sunt cazuri când aceasta dizolvă şi elimină o cantitate mare de depuneri cauzând diaree uşoară. În acest caz nu trebuie întrerupt consumul apei, ci  continuat, deoarece după o zi scaunul se va normaliza.

Apa alcalină trebuie consumată la o jumătate de oră după servirea mesei.

 

Toţi ne străduim să rămânem sănătoşi şi să atingem o vârstă înaintată,  iar în acest scop practicăm tot felul de terapii, diete şi exerciţii, dar cred că a sosit timpul să ne lărgim viziunea şi să utilizăm apa alcalină pentru echilibrul metabolic şi pentru menţinerea sănătăţii organismului.

                                                                                       

                                                                                        Dr. Mezei Iosif

ST2
ST2
ST3
ST3